21.07.2020

Старе насіння - викинути чи посіяти?

Стартували жнива 2020. На превеликий жаль цей рік не радує аграріїв своїм результатом. Посушлива осінь , відсутність сніжного покрову ,та нестача вологи на весні призвели до кардинальних наслідків розвитку озимих , що насамперед відобразиться на якості  насіння, та на урожайності як взагалі ,так і в цілому. По факту урожайність в багатьох господарств не перевишує 10ц/га. Сильна забур’яненість після літніх дощів не дає змогу зібрати урожай вчасно і без втрат.   Низка таких показників насамперед призведе до нестачі насіннєвого матеріалу та високої ціни на нього.

   Але майже у кожному господарстві є залишки насіння сільськогосподарських культур минулих років, що накопичуються з року в рік. Його і викинути шкода, але й кількість не дозволяє засіяти посівні площі. У зв'язку з  ситуацією , яка склалася  в цьому році та підвищенням цін на насіння , прийшов час для цих залишків.  Але тут постає питання: “Чи збереглися їх посівні якості?” З роками та при недотриманні умов зберігання, насіннєвий матеріал втрачає енергію проростання та схожість, а також розвиваються хвороби. Щоб запобігти цьому, його треба зберігати в обладнаних зерносховищах, які повинні мати добру вентиляцію  До завантаження в склад, зерно необхідно очищати та дезінфікувати. Навіть сухе насіння слід просушувати кожні 2-3 місяці. Встановлено, що основною причиною втрати насінням схожості є вміст надмірної вологи. Насіння швидше втрачає схожість в умовах високої відносної вологості повітря і температури. Вологість насіння, перевищення якої призводить до різкого збільшення інтенсивності дихання, отримала назву критичної. З перевищенням критичної вологості, в насінні з'являється «вільна вода, внаслідок чого швидкість біохімічних процесів та інтенсивність дихання різко зростають. Посилення дихання вологого насіння викликає великі втрати поживних речовин зародка. Крім того, накопичуються проміжні продукти, які токсичні, в результаті чого життєздатність насіння знижується. Що можна зробити? Як діяти? Для запобігання усіх цих негативних факторів, що впливають в кінцевому результаті на кількість і якість врожаю, необхідно дотримуватись всіх умов зберігання для кожної культури окремо. Якщо ж так сталося, що, наприклад, протік дах і насіння намокло, був процес "горіння", необхідно обов'язково перевірити їх посівні якості і дізнатися енергію проростання та схожість.  При посіві неякісного посівного матеріалу, деякі аграрії збільшують норми висіву, сподіваючись, таким чином, забезпечити достатню кількість рослин. У результаті, густота стояння рослин, як правило, виходить нерівномірна, а урожай знижується, оскільки від посівних якостей залежить не тільки їх схожість, а й продуктивність. По-друге, необхідно провести фітоекспертизу для виявлення патогенів, що призводять до загнивання зерна або попередити проявлення хвороб у процесі вегетації. При підвищеній вологості насіння різко посилюється розвиток мікроорганізмів, зокрема грибкових збудників , що також сприяє зниженню схожості насіння. По-третє, якщо згідно з результатами аналізу виявилося, що насіння некондиційне, проводять такі заходи як обробка стимуляторами росту, мікродобривами і протруйниками, сортування насіння та ін.  Тільки при дотриманні вищевказаних заходів, можна розраховувати на позбавлення від негативних факторів, що склалися. Підводячи підсумки, хочеться дати пораду сільгоспвиробникам : готуючись до сівби,  особливу увагу приділіть підготовці насіння. Спочатку визначте рівень його якості та схожості, потім, виходячи з отриманих даних, проведіть заходи щодо поліпшення стану насіннєвого матеріалу.

  Незабаром розпочнеться посівна компанія , тому зостається мало часу до її підготовки . Раджу всім сільгоспвиробникам  перевірити залишки насіння в господарстві ,що дасть  змогу зорієнтуватись ,як діяти далі.

  Тому   доводжу до вашого відома, що на базі   Державної установи «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» відкрився відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу . У разі необхідності ви можете звернутися до ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» та отримати послуги по :

  1. Визначенню вологості насіння;
  2. Визначенню маси 1000 насінин;
  3. Визначенню енергії проростання і схожості насіння;
  4. Визначенню чистоти і відходу насіння.

  За результатами лабораторних досліджень , замовнику видається протокол випробувань.

  У разі виникнення питань , а саме, як доправити зразок на дослідження і отримати результат, прошу звертатись до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва в Захарівському районі , за адресою : смт. Захарівка , вул. Соборна ,8 , або за телефоном 0668495118 , 0968998269.

Бажаю  вам гарних врожаїв ! 

 

 

  Головний спеціаліст відділу контролю

  у сфері насінництва та розсадництва

  Управління фітосанітарної безпеки,контролю

  у сфері насінництва та розсадництва

  Головного управління Держпродспоживслужби

  в Одеській області                                                                                    О.І.Нікорчук